Blixtrande intresse på IEEE EMC-mötet

Medlemsmöte . under konferensen EMC Europe. Denna höst hände det igen: en utomordentligt lyckad EMC-konferens i Göteborg! Denna tillställning beskrivs nog mer i detalj i resten av den här tidningen, så jag nämner inga mer detaljer här. Men eftersom många hade rest dit, så passade vi förstås på att ha ett eget kvällsmöte inom IEEE EMC Sweden.

Förutom att det var väldigt trevligt att träffa grupperingen vid sidan om allt vimmel denna vecka, så hade vi även en presentation om ett angeläget ämne som gärna sopas under mattan: vad händer om blixten slår ner i din solcellsanläggning? Vår erfarne EMC-expert Ulf Nilsson har hållit i ett diskussionsforum om detta ämne under året, och han gjorde nu en förtjänstfull sammanställning av vad som hänt. Detta blev en väldigt bra grund för en aktiv diskussion under kvällen om hur man ska konstruera för att undvika att åskan skapar en oönskad kolbana genom din nyköpta utrustning. Hur gör man bäst, och hur ska användarna (= köparna = ägarna = anläggningsansvariga) som inte kan förväntas vara kunniga i ämnet, informeras?

Kanske vi snarare ska se det som så, att när ni ändå håller på och lägger upp en metallstruktur på taket – passa på att koppla ihop det till en effektiv nedledare för blixt och utnyttja situationen?

Framtida aktiviteter

Nästa gång kommer vi att träffas på vårt årsmöte 22 november via Teams. Vi kommer i samband med detta ha en presentation om vad man ska tänka på när man bygger EMC-labb. Om ni är intresserade av exakt var, när och hur – lista er på utskicksmailet! Dvs: ni som läser detta, men inte är med på våra utskick – maila till mig så lägger jag till er med en gång! Utskicken är gratis.

 

Hösthälsningar från
Lennart Hasselgren
Ordförande IEEE EMC SOCIETY, SWEDEN CHAPTER
lennart.hasselgren@volvocars.com
Se även: http://www.ieee.se