Unik produktionsaktivitet på S.E.E. 2016

SEE 2016 . är Nordens största mötesplats för den professionella elektronikindustrin och går av stapeln på Kistamässan den 19-21 april 2016. Under tre dagar kommer närmare 4 500 besökare för att träffa över 170 utställare och för att ta del av seminarieprogrammet som presenteras på tre scener i mässhallen; Stora Scenen där invigning, paneldebatt och key-notes äger rum, Komponent/Test & Mät/Embedded-scenen samt Live Production-scenen.

 

Ett av de stora dragplåstren är aktiviteten Live Production, en avdelning för tvätt, renhetsmätning och lackning av flera hundra avancerade kretskort. Tillverkningen av kretskorten sker i två stycken toppmoderna ytmonteringslinor på mässgolvet framför ögonen på besökarna.

 

På en yta av över 250 kvadratmeter kommer två olika kretskort att produceras, för att sedan transporteras till en avdelning för renhetsmätning, tvättning och lackning allt under ledning av Bob Willis. Bob Willis är bl.a. teknisk direktör i SMART Group och arbetar även framgångsrikt med utbildning och konsultverksamhet inom elektronikproduktion med över 30 års erfarenhet. Bob är en mycket uppskattad föreläsare världen över. Tillsammans med Lars Wallin övervakar han resultatet från Live produktion på S.E.E. 2016.

 

Ett av korten som kommer produceras är ett 4-Lagers kretskort med bl.a. BGA, QFN och 0201 komponenter i en stor modern produktionslina och det andra är ett IPC B52 kort anpassat för SIR (Surface Isolation Resistance) kretskort i en liten produktionslina.

 

– Huvudsyftet är att belysa parametrarna som styr renheten på kretskorten och vad som krävs för att få dem rena samt vad händer om kretskorten lackas utan att de är tillräckligt rena, säger Lars Wallin, Projektledare Live Produktion på S.E.E. 2016.

 

Under mässdagarna kommer resultat löpande att redovisas från scenen och varvas med korta intervjuer av experter på olika delar i tillverkningskedjan, för att besökarna skall få en inblick i komplexiteten i tillverkningen dagens elektronikhårdvara.

Efter mässans slut kommer flertalet av kretskorten att sändas till flera olika internationella laboratorier för en ingående analys.

 

– Resultatet av analysen kommer att redovisas för alla deltagare på Kvalitets-, Tillförlitlighet- och Renhets-konferensen på Stockholmsmässan som går av stapeln den 8 september 2016, säger Lars Wallin.

Seminarieprogram i toppklass

Här är några axplock av vad S.E.E. 2016 bjuder på:

  • Framtidens teknik i Key Note-föredrag från bl. a Ericsson, Volvo och ABB
  • Internet of Things och IoT-baserad automation. Industri 4.0.
  • 5G – nästa generation
  • Success stories – vägen från idé till företag
  • Matchmaking med experter, boka in inspirerande möten
  • Showcase Sweden – innovationer som inspirerar